Yazılım Projeleri için Yapılması Gereken 5 Test Türü!
Yazılım projeleri gibi karmaşık projelerde yapılması gereken 5 test türü nedir?
Yazılım projeleri gibi karmaşık projelerde yapılması gereken 5 test türü nedir? Neden test yapılmalı? Hadi başlayalım!
Ortaya çıkartılan projelerin pek çoğu için yapılan araştırmalarda kullanıcıların yüzde 67’si uygulamadaki yaşanan kötü deneyimleri üzerine uygulamayı kullanmayı bırakıyor. Bu yüzdelik dilimde sadece yüzde 4’lük kısım şirketi şikayet ediyor. Geri kalan kısmı ise uygulamayı siliyor ve sosyal medya platformlarında kötü yorumlar yapıyorlar. Düşük kalitede yapılan güvenlik testleri yazılım projelerinde hata alımının temel nedenleri arasında yer alıyor. Yazılım projeleri için test en önemli noktalardandır.
Yazılım Projeleri için Yapılması Gereken 5 Test Türü!
Yazılım Projeleri için test yapılması gerekir. Çünkü projenin geliştirilme aşamasında profesyonel yazılım test şirketleri tarafından yapılan kalite testleri, hataları tespit edecek kalitesiz bir ürünün piyasaya çıkarılmasına önlemeye yardımcı olacaktır. Çünkü gözden kaçan en küçük hatalar bile finansal kayıplara neden olabilir ve marka itibarının zarar görmesine sebebiyet verebilir. Şimdi ise yazılımlar için yapılabilecek 5 temel kalite güvence testi türünü incelemeye başlayacağız.
Birim Testi
Birim, yazılımın test edilebilir en küçük bileşeni olarak tanımlanabilir. Bu yüzden birim testi, düşük seviyeli bir test tipini temsil etmektedir. Birim testi aşamasında profesyonel kişiler, geliştirilmekte olan yazılım tarafında kullanılan sınıfların, bileşenlerin, modüllerin veya bu gibi birimlerin işlevlerini kontrol eder. Bu testte karşılaştırılmalar yapılarak ilk aşama dahi uyumluluğu test edilir. Beklenen performansı sunup sunmayacağına dair tespitlerin yapıldığı bir test türü olarak karşımıza çıkar.
Entegrasyon Testi
Entegrasyon testi yazılımda kullanılan modül veya birleşenlerin bir araya geldikleri zaman uyumlu çalışıp çalışmadıklarının testi olarak açıklanabilir. Her aşamanın beraber sorunsuz işleyip işlemediğini görebileceğiniz bu aşamanın bir örneği beklendiği gibi birlikte çalıştıklarından emin olarak veri tabanı ve mikro hizmetlerin etkileşimini test etmek olacaktır.
Performans Testi
Performans testi yazılımın güvenilirliğini, çalışma aşamasında kararlılık sağlayıp sağlamadığını veya hızını kontrol edebileceğiniz bir test türüdür. Örnek vermek gerekirse bu aşamada çok sayıda isteğin bir arada yürüyüp yürümediği kontrol edilir ve sistemin yanıt süresi izlenir.
Duman Testi (Smoke Testing)
Duman testi aşaması ana sistem özelliklerinin beklentiyi karşılayıp karşılamadığını değerlendirmek üzere işlevlerin gözden geçirildiği bir test türü olarak karşımıza çıkar. Yazılım fonksiyonlarını test etmek için her yapı üzerinde yürütülen bir dizi testten oluşur. Bu test türü yazılımın piyasaya sürülmeden önceki önemli aşamalardan biri olarak karşımıza çıkar. Yazılım hatalarının tespit edildiği son test aşamalarından biridir.
Kabul Testi
Bu testin yapılma amacı tüm sistemin planlandığı gibi çalışıp çalışmadığını ve gereksinimleri karşılayıp karşılanmadığının test edilip onaylandığı test aşaması olarak açıklanabilir. Kabul testi sistemin beklendiği gibi çalıştığını ve gereksinimleri karşıladığını doğrulamak için yapılır. Kabul testinde bütün bir ürünün ya da sistemin davranışına ve yeteneklerine odaklanılır. Türüne bağlı olarak kabul testi, beta testi, uygulama testi, saha testi veya son kullanıcı testi olarak ayrılmaktadır.
Bir Yorum