JavaScriptYazılım Dilleri

James Webb, JavaScript Tarafından Kontrol Ediliyor!

NASA öncülüğünde yürütülen proje James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021’de uzaya gönderilmişti. Son dönemde birçok büyüleyici fotoğrafı paylaşarak gündeme gelen teleskop, en son Jüpiter’i çok net görüntülemişti.

10 milyar dolar maliyeti ile, günümüzde uzaya gönderilen en güçlü teleskop olarak tarihe geçti. Teleskop, 30 yılı aşkın süren çalışmalar sonucunda, Hubble uzay teleskobunun ardılı olacak şekilde uzaya gönderildi.

Ünlü teleskobun gönderdiği çarpıcı fotoğraflarda, JavaScript programlama dilinin payı olduğu ortaya çıktı.

Alınan görüntülere bakılırsa, insanlığın elde ettiği en iyi bilimsel başarılardan biri olan teleskop, büyük oranda JavaScript dosyaları tarafından kontrol ediliyor.

Web sitelerinin %97’sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanıyor. Bazı geliştiriciler tarafından, belirli bir mantıkta hareket etmesi ve sınır yetenekleri olduğu düşüncesi ile bu dil oldukça şikayet alıyor.

Birçok sensör ve işlevden sorumlu olan Entegre Bilim Enstrüman Modülü (ISIM), Script Processor Task adı verilen uygulama tarafından kontrol ediliyor. Bu uygulamanın arkasında da, JavaScript programlama dili ile yazılmış bir dizi komut dosyası bulunuyor. Teleskobun JS dili ile kontrol edildiği haberleri bu sebepten ortaya çıktı.

JavaScript ile James Webb uzay teleskobu kontrol mekanizması
JavaScript ile James Webb uzay teleskobu kontrol mekanizması

NASA, teleskop ile iletişim kurmak için JS programlama dilini kullanıyor.

Teleskop, JavaScript’te ne yapılması gerektiğine ilişkin talimatları alan yerleşik bir komut dosyası işlemcisine sahip yani, komut dosyası işlemcisi, görevleri yerine getirirken, JS programlama dili aracılığıyla komut alıyor. Teleskoptan çekilen tüm fotoğraflardan, JavaScript sorumlu tutuluyor.

Teleskopta zaten, belirli görevleri gerçekleştirmesi için bir dizi yazılı komut dosyası bulunuyor. JS komut dosyalarını dönüştürmekten sorumlu olan asıl kod, aynı anda 10 adede kadar görevi çalıştırabiliyor.

Entegre Bilim Enstrüman Modülü (ISIM)
Entegre Bilim Enstrüman Modülü (ISIM)

Java Script vesilesi ile yazılan kodlar, yerleşik sistemler ile iletişim kuran ve gerekli modülleri içeren komut dosyası işlemcisi tarafından yorumlanıyor. Böylelikle, teleskobun uzaydaki konumunu değiştirmek veya nesnelere odaklamak için manevra motorları kontrol edilebiliyor.

Çıkan haberlerden sonra, neden bu dilin tercih edildiğini merak ediyor olabilirsiniz fakat Java Script, çok önemli olması ile beraber, sadece bulmacanın bir parçası.

Alınan bilgilere göre, komut dosyalarının yazıldığı dil, en son Ocak 2003 tarihinde güncellenmiş. NASA’nın neden bu kadar eski bir yazılım kullandığı merak edilse de, zaten projenin temellerinin atılması 1989’lara dayanıyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu