Tongyi Qianwen Piyasaya Çıktı! ChatGPT’ye Yeni 1 Rakip!
Tongyi Qianwen Çinli Alibaba şiketi tarafından piyasaya sürüldü.
Tongyi Qianwen ChatGPT’ye rakip olarak piyasaya çıkarıldı. İşte detaylar!
Çinli teknoloji ve dağıtım şirketi Alibaba’nın Tongyi Qianwen olarak adlandırılmış olan yeni bir yapay zeka modelinin şirketin Slack benzeri DingTalk uygulamasını ve akıllı ev aletlerinin sağlayıcı Tmail Genie’ye ekleyeceğini aktaran İcra Kurulu Başkanı Daniel Zhang, geçtiğimiz gün şirketin Pekin’de bulunan zirvesinde Chatbot’un tanıtımı gerçekleştirdi. Alibaba Holding yeni çıkardıkları yapay zeka modeli ile Apple Homepod minvalinde olan akıllı cihazlarına sohbet yazılımını entegre ederek Çin pazarı için ChatGPT’ye rakip olma yarışına katılmış olacak.
Şirket Ceo’su Tongyi Qianwen adı verilen ve “Bin Sorudan Gelen Gerçek” olarak çevirisi olan bu yeni dil modelini yakın bir zaman diliminde Alibaba şirketinin bütün ürün ve hizmetlerine entegre edeceklerini açıkladı. Fakat Ceo bu çalışmaların ne zaman gerçekleşeceği hakkında kesin bir tarih vermedi.
Tongyi Qianwen Piyasaya Çıktı!
Alibaba şirket temsilcileri AI temelli Chatbot yatırımlarının artacağı yönünde açıklamalarını zirve de gerçekleştirdi. Şirket, dünyanın en büyük internet pazarı olan uygulamaları ve pazarda yer alan teknolojileri için yeni nesil yapay zeka platformu oluşturmak istediklerini vurguluyor. Tüm bunların yanı sıra Alibaba, OpenAI şirketinin yaratmış olduğu yapay zeka çılgınlığına, kendi modelini üreterek daha fazla müşteriye daha düşük fiyatlarla avantaj sağlamayı planlıyor.
Yapay zeka, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki teknoloji rekabeti için bir sonraki büyük ring haline gelmiş durumda gibi görünüyor. Bu rekabet ortamı ise Çinli şirketlerde uzun vadede büyük ölçekli AI modelleri geliştirebilmek adına gerekli olan üst düzey çiplere erişim sağlanıp sağlanamayacağı hakkında endişeleri ortaya çıkarıyor. Çinli şirketlerin geliştirdikleri yapay zeka araştırmaları Amerika’da olan rakiplerine yetişmeyi başardı.
Rekabetin Çin’de bulunan şirketler arasında da olması ortamı oldukça kızdırıyor. Bakalım yapay zekanın gelişimi nerelere gidecek. Peki yapay zekanın bir sonraki gelişimi sizce ne olacak? Yorumlarda fikirlerinizi belirtmeyi unutmayın.