Yapay ZekaTeknolojiYeni Teknolojiler

Yapay Zekâ İle İnsan Beyni Birleşti!

Araştırmacılar, sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak bir deney gerçekleştirdiler.

Kyoto Üniversitesi’ndeki bir araştırmacı grup, kendi yer yönünüzü bulamama ve bazı navigasyon sorunlarını çözebilmek için, yapay zekâ modelleri geliştirdi.

Günümüzde yapay zekâlar, birçok alanda gelişme gösteriyor. Tıp, sağlık, eğitim gibi sektörlerde büyük adımlar atılan teknolojiyi, şimdi de ulaşım sektöründe kullanılması planlanıyor.

Yapılan araştırma sonucunda, insanlar varacakları yer hakkında hiçbir fikirleri olmasa bile, insan beyni aktivitesine bağlı geliştirilen yapay zekâ ile, gidecekleri yöne karar verip, en doğru varış noktasına gidebildiler.

Bir yangının ortasında, göz gözü görmediği bir alanda kalındığı veya deprem, çığ gibi felaketlerde göçük altında, labirent gibi bir yerlerde kalma gibi durumları varsayalım. Geride çok az yer işareti kaldığında, çıkış yönü nasıl bulunacak?

Sanal gerçeklik ve yapay zeka
Sanal gerçeklik ve yapay zeka

Kyoto Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak, kısmi gözlem labirentlerinin içinde insan beyninin konum ve sahneleri tahmin etme yeteneklerini ve deneklerin tahminlerine olan güven derecesini çözebilecekleri bir deney gerçekleştirdiler.

Çalışmanın baş yazarı Risa Katayama, çalışma hakkında ”İnsan beyni aktivitesine dayalı bir yapay zekâ (Al) modeli, sahne tahmininin kod çözme doğruluğunun deneğin tahmin etme yeteneğinin güven düzeyine bağlı olduğunu gösteriyor.” dedi.

Varsayımsal senaryolarımızda, denek her sahne tahminini, gözlemlenen sahnelerle karşılaştırarak birçok sahnede geziyor ve önceki sanal gerçekliği onaylayarak güncelliyor.

Denekler, sanal gerçeklik kullanılarak gözlem labirentlerinin içinde gezinirken, beyin aktivitelerini ölçmek için, manyetik rezonans fMRI kullandı.

Böylece, varış yeri hakkında hiçbir bilgisi olmayan deneklerin, konum tespit etme, yer yön tahmini yeteneklerini ve harita hafızasını kullanabildiler.

Sonuçlar deneklerin tahmine olan güvenleri yüksek ise, sahneyi net bir şekilde hayal edebildiklerini ve hızlı tahmin yürütebildiklerini söylüyor.

Yani, insanlar tahminine ne kadar güvenirse, o kadar kolay doğru yönü buluyor.

Çalışma, beyin-makine arayüzlerinin geliştirilmesine ve büyüyen metaverse alanında yapılan çalışmalara büyük katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu