Yapay ZekaTeknoloji

Yapay Zekâ Moleküler Biyoloji Alanında!

DeepMind'ın yapay zekâ programı AlphaFold, güzel bir işe daha imza attı.

2014’de Google tarafından satın alınan ve alt şirketi olan DeepMind’ın yapay zekâ programı AlphaFold, güzel bir işe daha imza attı.

Bildiğiniz üzere DeepMind, oyunlarda demokratik ve özgün politikalar üretebilen bir yapay zekâ geliştirmişti. Şirketin her zaman asıl hedefi, zekayı anlamak ve en iyi teknikleri kullanarak kapsamlı öğrenme algoritmaları kurmak oldu.

Moleküler Biyoloji
Moleküler Biyoloji

Proteinler, organizmalarda en bol bulunan organik maddelerdir. Biyolojide, milyonlarca protein sınıfında yapı bulunuyor ve bilim insanları bir protein yapısını tahmin etmek için günler, aylar hatta yıllar harcıyor.

Bildiğiniz üzere yapay zekâların bilime katkısı oldukça fazla. Kalbin ne zaman duracağından, kalp krizini önceden tahmin edebilen birçok yapay zekâ projesi bulunuyor. Çalışmalar, her zaman başarılı sonuçlar vermese de, çoğu proje tıp, biyoloji gibi alanlarda insanlara çok fayda sağlıyor.

 

Moleküler Biyoloji
Moleküler Biyoloji

AlphaFold, bilim insanlarına bolca vakit kazandıracak proteinlerin 3 boyutlu modellerini kamuya açık olarak sunuyor.

Bilim insanları bu yapay zekâ sayesinde saniyeler içinde proteinlerin yapılarını tahmin edebilecek ve daha hızlı ilerleme kaydedebilecekler.

Geçtiğimiz yıl faaliyete konulan yapay zekâ şu ana kadar bilim insanlarının keşfettiği tüm protein yapılarının 3 boyutlu modellemelerini doğru tahmin etti.

Yapay zekânın ortaya koyacağı yeni modellerin, moleküler biyoloji alanında birçok gelişme sağlayacağını tahmin ediyoruz. Proteinler, bazı hastalıklara karşı kullanıldığı gibi, birçok alanda daha kullanılıyor.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu