İş TeknolojileriTeknoloji

James Webb, ”Tarantula Bulutsusu”nu Görüntüledi!

NASA öncülüğünde yürütülen proje James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021’de uzaya gönderilmişti. 10 milyar dolar maliyeti olan teleskop, günümüzde uzaya gönderilen en güçlü teleskop olarak tarihe geçti.

Hubble uzay teleskobu, ilk uzay teleskobu olmamasına rağmen, döneminin en güçlü ve en büyük teleskobuydu. 30 yıla aşkın süren çalışmalar ve 10 milyar dolar harcamadan sonra, kızılötesi astronomiye yönelik James Webb uzay teleskobu, Hubble uzay teleskobunun ardılı olacak şekilde uzaya gönderildi.

Teleskop uzaya gönderilirken, evrenin bu zaman kadarki en net görüntüleri elde etmek amaçlandı. Bugüne kadar elde edilen görüntüler ise, bilim dünyasına çığır açacak bir teknolojiye sahip olduğumuzu gösteriyor.

Tarantula Bulutsusu, birçok devasa yıldız oluşumuna ev sahipliği yapıyor.

Tarantula Bulutsusu (30 Doradus olarak da bilinir), başlarda yıldız olarak kayıtlara geçse de, daha sonradan bulutsu olarak adlandırıldı. Bulutsu o kadar devasadır ki, Dünya’ya en yakın olan yıldız oluşum bölgesi kadar yakında olsaydı 60 dolunay büyüklüğünde görünecekti.

Söz konusu bulutsunun bünyesinde, enerji yüklü gazlardan oluşan kabarcıklar, koyu renkli tozlardan meydana gelen uzun iplikçikler ve devasa yıldızlar bulunmaktadır. Tarantula Bulutsusu lakabını, uzun iplikçiklerin teleskop görüntülerinde örümcek ağı gibi gözükmesi sebebi ile almıştır.

30 Doradus, bilinen en büyük yıldız oluşum bölgelerinden biri olup, birkaç milyon yılda bir büyük ölçüde güçlü yıldız oluşumuna ev sahipliği yapmaktadır.

Tarantula Bulutsusu’nun, Spitzer Uzay Teleskobu’ndan görüntüsü;

Tarantula Bulutsusu, Spitzer Uzay Teleskobu
Tarantula Bulutsusu, Spitzer Uzay Teleskobu

James Webb uzay teleskobu, Tarantula Bulutsusu’nun bir fotoğrafını çekti.

Teleskobun, Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ile görüntülenen bölge en sıcak, en büyük kütleli yıldızlara ev sahipliği yapması sebebiyle oldukça merak uyandıran bir bölge. Gökbilimciler şimdiden, teleskoba ait yüksek çözünürlüklü kızılötesi araçlardan üçünü, ”Tarantula Bulutsusu”na odakladı.

Teleskobun Yakın Kızılötesi Spektrografı (NIRSpec) sayesinde, yıldızın kendi sütunundan yeni çıkmaya başladığı ve hala kendi etrafında yalıtkan bir toz bulutu bulunduğu görüntülendi. NIRSpec teknolojisi olmadan, maalesef hareket halindeki yıldız oluşumlarının görüntüleri, hiçbir zaman bu kadar net fotoğraflanamazdı.

Tarantula Bulutsusu’nun, James Webb Uzay Teleskobu’ndan görüntüsü;

Tarantula Bulutsusu, James Webb Uzay Teleskobu
Tarantula Bulutsusu, James Webb Uzay Teleskobu

Tarantula Nebulası’nın, NIRSpec kullanım talimatları;

Tarantula Nebulası, NIRSpec
Tarantula Nebulası, NIRSpec

Bu görüntüler, gökbilimcilerin, Bulutsusu’ndaki yıldız oluşumunu gözlemleyip, kozmik dönemden uzak galaksiler ile karşılaştırmalarına fırsat sağlayacak. Böylelikle, evrende bazı cevabı olmayan sorular çözüme kavuşabilir. 

Devasa yıldızların oluşumuna ev sahipliği yapan bölgelerin arkasında neler olup bittiğine dair net görüntüler elde edilememesi sebebi ile, yıldız oluşum süreci hala birçok gizem barındırıyor.

30 Doradus, en büyük yıldız oluşum bölgesi ve uzayın gizemlerini çözümlemede oldukça popüler bir bölge. Elde edilen fotoğraf, Büyük Patlama’nın da gizemlerini aydınlatabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu