İş TeknolojileriTeknoloji

James Webb Neptün’ün En Net Görüntüsünü Paylaştı!

NASA öncülüğünde yürütülen James Webb projesi, 25 Aralık 2021 tarihinde uzaya gönderilmesinden bu yana bizi büyülemeye devam ediyor. Evrendeki birçok gezegen ve oluşumun en net görüntülerini bize sunan teleskop, gökbilimcilere evrenin sırlarını çözmek de oldukça fayda sağlıyor.

Dediğimiz gibi, uzay teleskobu yalnızca bize net görüntüler sunmuyor. Aynı zamanda gökbilimcilere ve bağlı olduğu NASA’nın, cevapsız birçok sorusunu yanıtlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde James Webb, Tarantula Bulutsusu‘nun büyüleyici bir görüntüsünü paylaştı. Elde edilen görüntü, bugüne kadar merak edilen Büyük Patlama’nın sırlarını ortaya çıkarabileceği söylenmişti.

James Webb, Neptün halkalarının en net görüntüsünü paylaştı.

Hubble uzay teleskobuna ardılı olacak şekilde, daha yüksek teknolojilerle bezenmiş James Webb, bu sefer de Neptün gezegeninin net bir görüntüsünü aldı.

Hubble uzay teleskobundan alınmış bir Neptün görüntüsü
Hubble uzay teleskobundan alınmış bir Neptün görüntüsü

James Webb, bugüne kadarki hedefi olan uzak diyarlardan, Dünya’ya ev sahipliği yapan güneş sistemine çevirdi. Neptün gezegeninin yıllardır görülmeyen halkalarının bir görüntüsünü aldı. 1946 yılındaki keşfinden beri Neptün, Güneş’in Dünya ile mesafesinin 30 kat uzağında bulunuyor. Bu sebep ile, güneş sisteminin oldukça karanlık bölgesinde konumlanan Neptün’ün en net görüntüsü, James Webb sayesinde ortaya çıktı.

James Webb uzay teleskobundan alınmış Neptün görüntüsü
JamesWebb uzay teleskobundan alınmış Neptün görüntüsü
James Webb uzay teleskobundan alınmış Neptün görüntüsü
JamesWebb uzay teleskobundan alınmış Neptün görüntüsü

 

Şunu belirtmekte fayda var. Neptün’ün Dünya’ya en uzak gezegen olması sebebiyle gökbilimciler, gezegeni en son 1989 yılında görmüşlerdi. Teleskobun gelişmiş kızılötesi görüntüleme özelliği sayesinde, gezegenin atmosferine olan bakış açımız genişlemiş oldu.

Neptün’ün, önceki bildiğimiz hali olan mavi renkte görüntülenmemesinin sebebi, teleskobun tüm parıltıyı ve arka planı ortadan kaldırması. Yani teleskop, kızılötesi kamerası (NIRCam) ile görüntü aldığı için, 0,6 ila 5 mikron arası görüntüleri yakalıyor ve bu sebeple Neptün, teleskoba mavi gözükmüyor. Atmosferindeki metan sebebi ile Neptün, bu zamana kadar hep mavi göründü. 

Elde edilen görüntü ile beraber, Neptün’ün var olan 14 uydusunun 7’si tespit edilmiş oldu. Şimdiye kadar yapılmış en güçlü uzay teleskobu olan JamesWebb sayesinde, 5 yıl önceye kadar hayal bile edemeyeceğimiz astronomi gücüne sahip olduk.

Günümüze kadar elde edilen tüm görüntüler, bilim dünyasına çığır açacak bir teknolojiye sahip olduğumuzu gösteriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu