TeknolojiYeni Teknolojiler

Elektronik Burun (Electronic Nose) Sensör Tanıtıldı! 2022 Yılında Doğa İçin Atılan Harika Adım!

Electronic Nose Doğa İçin Atılan Harika Adım!

Electronic Nose nedir? İşlevi Nedir? Neyi Amaçlamaktadır? 2022 Yılında Doğa İçin Atılan Harika Adım!

Electronic Nose nedir? İşlevi Nedir? Neyi Amaçlamaktadır? Nasıl çalışır?

Geçtiğimiz yıl içerisinde İtalya’da çıkan yangınlardan etkilenen Alman girişimci şirket Dryad Company bu alanda yeni bir çalışma başlattı!

Orman yangınlarının bir kısmını bile önlemenin çok büyük bir fark yarattığını savunan Dryad Company ,iklim değişikliğinin orman yangınlarını daha fazla tetikleyeceğini ve orman yangınları sayısının 2030 yılına kadar %14′ e kadar artmasının beklendiğini vurguluyor!

Mevcut erken uyarı sistemleri, uydu görüntüleme, kameralı sistemler veya orman koruyucuları aracılığıyla dumanın görsel olarak algılanmasına yönelik önlemler olduğunu belirten Dryad’ın kurucu ortağı ve CEO’su Carsten Brinkschulte’ye göre bu sistemler çok yavaş.

Electronic Nose
Electronic Nose

Ağaç gövdesinin üzerinden 15-20 km mesafeden dumanın farkedilmesi demek yangının kontrol edilemeyecek kadar büyümesi anlamına gelir ve bu çok büyük ölçüde bir yangın demektir.

Carsten Brinkschulte “Ağaç gövdesinin üzerinden 15-20 km mesafeden dumanın fark edilmesi demek yangının kontrol edilemeyecek kadar büyümesi anlamına gelir ve bu çok büyük ölçüde bir yangın demektir. Zaten bölgede bir futbol sahası yanıyor olabilir. Olay yerine gelecek olan itfaiyecilerin geliş sürelerini de eklersek söndürülmeyecek kadar büyük olabilir.” diyor.


Peki Electronic Nose (Elektronik Burun) Nedir?

Dryad Elektronik Burnu şu şekilde tanımlıyor: yangın tespit süresini azaltabilecek, genellikle ortalama 60 dakika içinde tespit edilen yangın sürelerini, henüz büyük alevlere dönüşmeden başlangıç aşamasında tespit etmeyi hedefliyor.

Bunu yapmak için şirket, dedektör ile donatılmış güneş enerjili bir sensör tasarladı. Brinkschulte “Hidrojen, karbon monoksit ve yanıcı bileşikleri tespit edebilir, temel olarak şu söylenebilir, yangının kokusunu alabilir.”diyor. Bu ağaca takılan elektronik bir burun!


Electronic Nose (Elektronik Burun) Nasıl Çalışıyor?

Sensör yangını algıladığı anda, kablosuz ağ üzerinden bir sinyal gönderiyor. Sinyali uyduya iletiyor. Uydudan ise bağlı olunan orman koruma yetkililerine bilgi veriliyor. Bu aşamalar uydu aracılığıyla kurulan bağlantılar vesilesiyle gerçekleşiyor.

Carsten Brinkschulte “Sistem yangını algıladığı anda uyarıyı yetkililere, itfaiye merkezlerine kurulan arayüzler sayesinde iletiyor. Bu ürün sahip olduğu GPS sensörü sayesinde yangının oluştuğu bölgeyi yani koordinatları doğrudan bilmenizi sağlıyor.” diyor.

Bu girişim şimdiye kadar Almanya, Yunanistan, İspanya, Portekiz, Türkiye, ABD, ve Güney Kore’de  test dağıtımına çıkmış ve İtalya’da Montiferru’ya 300 sensör yerleştirilmiştir. Brinkschulte , bu deneme süreçlerinin “Yetkililere sistemin nasıl işlediğini göstermek için yangınları kasıtlı olarak başlatıp bir avuç sensörün etkisini test ile gösterebiliriz” diyor ve tanıtımın bu şekilde gerçekleşeceğini dile getiriyor.


“Bir orman yangını başlattık ve 14 dakika içerisinde yerleri tespit edildi.”

Dryad test için bir yangın çıkardıklarını ve 14 dakika içerisinde sensörler tarafından yangın noktalarının tespit edildiğini gördüklerini belirtiyor. “Bu tespit süresi olağanüstüydü ve Dryad sisteminin ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösterdi.” diye ekliyor.  Dryad önümüzdeki aylarda 10.000 adet ve gelecek yıl 230.000 adet üretmeyi planlayarak sensörlerin üretimini arttırmaya çalışıyor.

Brinkschulte, “Zamanla milyonlara ulaşacağız, Dryad’ ın hedefi 2030 yılına kadar 120 milyonu elde etmek.” diyor. Hedeflerinin gerçekleştirilmesi için test ve tanıtım için ülkelerle görüşmeler sağlayan şirket, tanıtımlarını planlı yangınlar ile gerçekleştiriyor.

2021′ de orman yangınları nedeniyle dünya çapında yanan orman alanının büyük oluşu ,eğer kullanıma geçerse vaat ettikleri Co2’nin salınımının oranının azalması dünyanın ciğerleri ormanlarının sağlığı için olağanüstü olacaktır.

Sensör teknolojik olarak sunduklarıyla doğa  için bir koruyucu kalkan görevini görecek. Proje için Dryad kadar çevreciler de heyecanlı görünüyor. Teknoloji firmalarının doğayı koruyucu adımlar atması dünyanın ciğerleri için etkili olduğu kadar geleceğimizi de etkilediğini unutmayalım.

Orman Genel Müdürlüğü  bu yıl 5 Ekim’e kadar ülke genelinde 1801 orman yangını çıktığını, toplamda 12 bin 210 hektar alanın üzerinde arazinin yandığını ve binlerce kişinin yangın nedeniyle yaşam alanlarından uzaklaştığını bildirdi . Bunu üzerine Dryad’ın teknolojisi ormanlarımız için etkili bir koruyucu olabilir.

Dryad Tanıtım Videosu  ‘na göz atmak için linke tıklayabilirsiniz. Sensör tanıtımı basit ama etkili bir sunum!

VPN Nedir? Nasıl Kullanılır? En iyi 10 Site! İnternette Özgür Dolaşım Sağlamak, Sınırlı Servislere Daha Rahat Ulaşmak İçin!

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu