İnternetTeknolojiYazılım Dilleri

Zararlı Yazılım (Malware) Nedir? 3 Zararlı Yazılım Türü!

Zararlı Yazılım Kurulduğunu Nasıl Anlarız?

Zararlı Yazılım Nedir? Zararlı Yazılım Türleri nelerdir? Zararlı Yazılım Kurulduğunu Nasıl Anlarız?

Haberimiz dahi olmadan zararlı yazılım (Malware) aracılığıyla cihaz bilgilerimiz, kişisel veri ve bilgilerimiz hatta konum bilgilerimizin bile çalınmış olabileceğini biliyor muydunuz? Peki zararlı yazılım nedir? Gelin beraber inceleyelim.

Zararlı yazılım
Zararlı yazılım

Zararlı yazılım nedir?

Zararlı yazılım veya kötü amaçlı yazılım (Malware) bir bilgisayara, ağa veyahut sunucuya kasıtlı olarak zarar vermek için yollanan herhangi bir biçimde sanal yolla iletilen virüstür. Standart yazılım türlerinin dışında tutulmalıdır.

Kötü amaçlı yazılım türleri arasında bilgisayar virüsleri, solucanlar, Truva atları, fidye yazılımları ve casus yazılımlar bulunur. Bu kötü amaçlı programlar yani yazılımlar, hassas verileri çalar, şifreler ve siler;  temel veri girişlerini değiştirir veya ele geçirir ve kullanıcıların son işlemlerine, dosyalarına kısaca verilerinin tamamına ulaşarak bir tehdit oluşturur.

Yani temelde bir aygıta veya bir ağa zarar vererek, elde edinilen veriler ile genellikle verisi çalınan kişiye baskı yapmak amacıyla kullanılmaktadır.  Verilerin çalınması cihaz sahibi için tehdit edici olabilir. Siber suçlu tarafından çalınan verilerin amacının iyi niyetli olduğu elbette düşünülemez. Elde edinilen veriler sağlığınız hakkında, fotoğraflarınız hatta konumunuzu dahi kapsayabilir. Ancak kötü amaçla kullanılabilecek veriler sadece bunlar ile de sınırlı kalmayabilir…


Kötü Amaçlı Yazılım Ne Yapar?

Kötü amaçlı yazılım, ağlara ve cihazlara bulaşarak  bu cihazlara, ağlara ve kullanıcılarına bir şekilde zarar vermek için tasarlanmıştır. Cihazların işlevlerini bozmak, önemli bilgileri toplamak, özel bilgisayar sistemlerine erişim sağlayarak istenmeyen reklamları göstermek amacıyla kullanılan bir yazılım türüdür.

Kötü amaçlı yazılımın türüne ve amacına bağlı olarak bu zarar, kullanıcıya veya pek çok  farklı şekillerde kendini gösterebilir. Zararlı yazılımların etkisi genellikle hafif ve kolay çözümlenebilir türdedir. Ancak ender durumlardan olsa da felaketle sonuçlanabilir.

Yöntem ne olursa olsun, tüm kötü amaçlı yazılım türleri, yazılıma maruz kalan kişilerin etkileneceği ve Malware’i  tasarlayan veya internet ortamında dağıtan sanal korsanının yararına olacak şekilde cihazlardan faydalanmak için tasarlanmıştır yazılımlardır. Olayın gerçekleştirilme amacı genellikle verilerinize erişmek olduğunu bilmelisiniz.


Kötü Amaçlı Yazılım Nasıl Tespit Edilir?

Cihazınızda ani disk alanı kaybı, olağan dışı düşük hızlar, tekrarlanan çökmeler-donmalar veya istenmeyen internet etkinliği ile açılan reklamlarda artış gibi olağandışı hareketlerin olduğunu fark ediyorsanız kötü amaçlı yazılımlardan etkilenmiş olabilirsiniz. Bilgisayarınızın bir koruma ve güvenlik sistemi bulunmuyorsa bu ihtimal daha yüksektir.

Kötü amaçlı yazılımı algılamak ve kaldırmak için cihaza virüsten koruma ve kötü amaçlı yazılımdan koruma programı yükleyebilirsiniz. Bu programlar yani güvenlik duvarları , gerçek zamanlı koruma sağlayabilir veya rutin olarak sisteminiz için  taramalar yaparak cihaz güvenliğinizi kontrol altına alabilmenizi sağlar. Cihazınızın zzararlı yazılımlardan etkilenme ihtimalini düşürmüş olacaksınız.


Kötü Amaçlı 3 Yazılım Türü!

Farklı kötü amaçlı yazılım türlerinin pek çok  özellikleri ve biçimleri vardır. Kötü amaçlı yazılım türleri herhangi bir kaynağı belirsiz mail ile,  sanal ortamda tıklanılan kaynağı belirsiz linkler ile ya da cihaza yollanan reklamlar aracılığıyla dahi olabilir. bazı siteler aracılığıyla banner ya da pop-up reklam olarak da karşınıza çıkabilir.

  • Fidye Yazılımı

Bu tip yazılımlar suçlular tarafından en çok kullanılan türden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. En popüler zararlı yazılım olarak tanımlanabilir. Fidye yazılımı bir kullanıcının cihazına sızar ve verilerini kendi kullanımına açarak şifreler. Siber suçlular daha sonra sistem verilerinin şifresini çözme karşılığında kullanıcıdan fidye ödemesi talep ederler.

  • Scareware Yazılımı

Siber suçlular tarafından reklam şeklinde kullanıcının korku ve endişe duygularından faydalanmak üzere “Cihazınız Tehlikede! , “Kullanılan cihazda virüs bulundu!” gibi benzer bildirimler yollayarak anti-virüs koruma bildirimi görünümünde zararlı yazılımın kurulumunu gerçekleştirir. Cihazınıza sisteminden uyarı geldiğini düşünerek bu bildirimlere tıkladığınızda aslında zararlı yazılımdan etkilenmiş olursunuz.

  • Dosyasız Zararlı Yazılım

Dosyasız olan zararlı yazılım, bir bilgisayara bulaşmak için yasal programlar kullanılan bir tür zararlı yazılımdır. Dosyasız zararlı yazılımlar kayıt saldırıları arkasında taranacak zararlı yazılım dosyası ve algılanacak kötü amaçlı işlem bırakmaz. Bu da kullanıcı tarafından algılanmayı ve kaldırmayı zorlaştırır. Yani gezintilerinizden haberiniz olmayacak şekilde verilerinize erişim sağlamak amacıyla yapılır.

Heading Etiketi ve Doğru Kullanımı: H Etiketi konulu yazımıza Buradan ulaşabilirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu