Yeni TeknolojilerTeknolojiYapay Zeka

Deepfake Nedir? Nasıl Çalışır? 5 Başlıkta Deepfake!

Deepfake Nedir? Neden Tehlikeli? 5 Başlıkta Deepfake!

Deepfake Nedir? Nasıl Çalışır? Neden Tehlikeli? 5 Başlıkta Deepfake! Deepfake Konusunu Gelin Beraber İnceleyelim..

Deepfake
Deepfake hakkında.

Deepfake Nedir? Nasıl Çalışır? 5 Başlıkta Deepfake!

Deepfake Nedir?

Deepfake adını yapay zekanın bir alt kümesi olarak bilinen derin öğrenim yani Deep Learning’ den alan deepfake ; sahte olanı gerçekmiş gibi aktarabilmek amacıyla geliştirilmiş olan bir teknolojidir. Deepfake ile pek çok ünlü isim taklit edilebilir ve yapmadığı açılamaları yapmış gibi gösterilebilir. Videolar ve diğer dijital görüntülerin içerisinde bulunan yüzleri, sesleri değiştirebilen bir teknoloji!

Günümüzde çoğu insan sosyal medya platformlarında ördüğü içeriklerin bir algoritma aracılıyla oluşturulabilme ihtimalini düşünmeden videoların gerçek kişiler ve karakterlere ait olduğuna inanmakta. Aslında böyle bir açıklama ya da videoya sahip olmayan kişiler büyük sorunlarla karşılaşmakta. Bu nedenle Deepfake teknolojisi gelişiminin beraberinde suç potansiyelin büyümesine neden olabilecek.

Alanında uzman kriminal yetkililer ve dijital görüntülerin incelenmesi hakkında alanında uzmanlaşmış kişiler çoğu zaman sahte ya da gerçek ayrımını kolaylıkla yapabiliyorken deepfake söz konusu olunca bu ayırt edebilme yetenekleri teknoloji karşısında giderek güçleşiyor. Çünkü yapay zekanın geldiği bu nokta şaşırtıcı!

Deepfake’ ten korunmak için pek çok öneri bulunmakta. Bunlara şu örnekleri verebiliriz. Aktif olarak kullanmakta olduğunuz sosyal medya hesaplarınızın gizlilik ayarlarını incelemek, sahip olduğunuz tüm cihazları virüs koruma programları ile rutin kontrollere tabi tutmak, yalnızca doğrulanmış kaynaklardan içeriklere güvenerek internette sörf yapmak bu örneklerden başlıca olanları. Ağınızın güvenli olduğundan emin olmalısınız.

Deepfake ile manipüle edilmiş videolar ve ses kayıtları kullanımıyla sosyal medya üzerinden servis sağlayarak büyük şirketlerin yetkililerine yönelik, ünlü isimler, devlet yetkililerinin taraflarına kötü sonuçlar doğuracak içerikler oluşturulabilir.

Deepfake Nasıl Çalışır?

Bir kişiye ait çok sayıda farklı açılardan fotoğraflarla deepfake sisteminde kişinin yüzünün bir kılavuzu çıkarılır. Her açıdan herhangi oluşabilecek bir ifadenin tahmininde bulunabilir ve bunun çözümlemesini yaparak taklit edilecek hale getirir. Elde edilen bu görüntü yapısı taklit edilen kişinin kıyafeti ile manipülasyon amaçlı çekilen videoya eklendiğinde yazılım ile oluşturulmuş bu yapay zeka görüntüleri dudak senkronizasyonu mimik ve kafa hareketleri, mükemmel bir şekilde eşleşmekte.

Deepfake teknolojisinin tamamıyla işleyişi yapay zeka ile, kullanılacak kişilerin her açıdan farklı ışık ve gölge koşullarında ortam farklılığında nasıl görüneceğini tahminlere yönelik olarak yüzü oluşturmaya çalışır ve yeteri kadar ses örneği bulunuyorsa yapay zeka ağını oluşturabilir. Sonuç olarak deepfake uygulanacak kişinin istediğiniz şeyi söylemesini sağlayabilir ve jest-mimikleri istenilen şekilde oluşturulmasına olanak sağlayabilir.

Eğer yeterli veriye sahipseniz hayatta olmayan bir kişi ile bile bu teknoloji sayesinde görüntü elde edilebilir!

Deepfake Uygulaması Nasıl Anlaşılır?

Başlangıçta deepfake ile oluşturulan görüntüde gözlerin sürekli olarak açık olması videoları ayırt etmeyi kolaylaştırıyordu. Ancak  bu hata sonradan düzeltildi ve bu ayırımı yapmak için belirgin bir ayrım kalmadı.

Elinizde kalitesiz bir deepfake videosu varsa görüntünün bariz olarak yapay zeka ürünü olduğunu anlamanız daha kolaydır. Eğer karşınızda  deepfake örneği olup olmadığını anlamanız gereken yüksek kaliteli  bir video varsa uyumsuz cilt tonu, mimiklerde kaymalara ya da kesik kesik sarsıntılı kamera hareketlerine odaklanmanız gerekir.

Peki Deepfake Neden Tehlikeli?

Sosyal mecralara servis edilebilecek kalitede videoları manipüle etme teknolojisine sahip olmak elbette çok tehlikeli. Bu teknolojinin başlangıcına gitmemiz gerekirse 1990’lar da Hollywood’ da geliştirilmiş. Fakat bu teknoloji o dönemde çok pahalı olduğu için çok nadir şirketler tarafından kullanılmış. Günümüzde tekrarlayan hareketlerin otomatikleşmesi modern yapay zeka aracılığıyla olduğu için daha ucuz hale gelmiştir.

Günümüzde devlet adamları, aktör ve aktrisler gibi ünlü simaların bu tür görsel ve işitsel verilerine ulaşım daha kolay hale geldiği için bu teknolojinin uygulanması için gerekli tüm verilere internet üzerinden ulaşım sağlanma şansı bulunmakta. Bu da videoları manipüle edilecek kişiler hakkındaki tüm ihtiyaçlara ulaşarak oluşturmayı ve servis etmeyi mümkün kılıyor!

Deepfake’ i denemek isteyenler için işte linki burada!

 

Zararlı Yazılım (Malware) Nedir? 3 Zararlı Yazılım Türü!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu