Sosyal Medya Yasası Basın Kanunu İçeriği Neler?
Sosyal Medya Yasası da denilen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor.
Son günlerde oldukça gündem olan, Sosyal Medya Yasası da denilen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Haziran 2022 itibarıyla TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edilen 14 maddeden sizlere bahsetmiştik.
Sosyal Medya Yasası ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi maddeleri hala araştırılıyor. Geçtiğimiz günlerde 12 maddesinin daha TBMM’de kabul edilmesi ile toplam 14 maddesi yasalaşan Sosyal Medya Yasası‘nın detayları merak konusu oldu.
“Dezenformasyonla Mücadele Yasası” ise gerçekleştirilen Kabine Toplantısı ile yeniden gündeme geldi.
Basın Kanunu ile çocuklar tüm kötü içeriklerden korunacak.
- Çocukların zararlı içeriklerden uzak durması ve tutulması için “ayrıştırılmış hizmet” sunumu sağlanacak.
- Çocukların, internette veya sosyal medyada ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek tüm yasa dışı içeriklere (görüntü, ses, yazı) maruz kalmasının önüne geçilecek.
- Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin zararlı yanları ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği‘ne ilave görevler verilecek.
İnternet haber sitelerinde çalışanlar “Basın Kartı” alabilecek.
Söz konusu düzenlemeden önce, internet haber sitelerinde çalışan medya çalışanları Basın Kanunu ile gazetecilere verilen haklardan yararlanamıyordu.
Artık şartları karşılayan internet habercilerine, spikerlere, editörlere ve yayıncılara “Basın Kartı” verilebilecek.
Haber sitelerine birçok düzenleme geldi.
- Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda kalacak. Böylelikle, hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesi ve keyfi ortadan kaldırılması tehlikesi ortadan kaldırılacak.
- İstenilen içerik için verilen kaldırma kararı, tüm site ve platformları kapsayacak. Böylelikle, her site için ayrı bir karar çıkartılmasına gerek kalmayacak.
- Haber sitelerine destek amacı ile belirli kurallar çerçevesinde resmî ilan ve reklamlar, haber sitelerinde yayınlanabilecek.
- Bir haber sitesi künyesi olmadan faaliyet gösteremeyecek. Bir gazete için geçerli tüm kurallar, internet haber siteleri için geçerli olacak. Yani, künyesiz haber sitesi kalmayacak.
Sosyal medya platformlarına BTK denetlemesi geliyor.
- Tüm sosyal medya platformları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından denetlenecek.
Denetleme görevinin kapsamı; platformların kaç kullanıcısının olduğu, iletişim trafiklerinin ne kadar olduğu ve bu konuyla ilgili bilgileri Türkiye’de tutma zorunluluğu gibi konuları içeriyor.
- Sosyal medya şirketlerine Türkiye’de ofis açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde bu kişinin Türkiye’de ikamet etmesi ve Türk vatandaşı olması gerekecek.
YALAN HABER YAYMA SUÇU TANIMLANIYOR
- Yayılan haber gerçek değilse
- Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa
- Halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa
- Kamu barışını bozmaya yönelik ise
- Aleni ise (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilecekse)
*Kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.