Apple’ın Yeni Teknolojisi Passkeys ile Tanışalım!
Passkeys, Apple cihazlar kullanarak, tüm uygulama ve servislere parola gerek olmadan giriş yapabilmemizi sağlıyor.
Geçtiğimiz günlerde, Apple’ın her sene ürünlerini tanıttığı ”Far Out” etkinliğinden sonra, gelen yeni işletim sistemi iOS 16 güncellemesinden bahsetmiştik.
Güncelleme, özellikle kilit ekranını baştan aşağı tasarlayabileceğiniz yeni birçok özelliği barındırıyordu. Sistem iyileştirmeleri konusunda da oldukça çalışma yürütülmüş yeni işletim sisteminde, şimdi bahsedeceğimiz ”Passkeys” de bulunuyor.
Apple’ın yeni teknolojisi ”Passkeys” nedir?
Öncelikle, bir parçamız haline gelen akıllı telefonlar dediğimizde akla ilk güvenlik geliyor. Çünkü, akıllı cihazlarımız hayatımızın her anında yanımızda ve etrafımızdaki birçok şeyle entegre çalışıyor. Dolayısıyla, tüm bilgilerimiz bu cihazlarda saklı. Telefonumuza, bir nevi en büyük sırdaşımız diyebiliriz.
Hatırlarsanız geçiş anahtarlarından size bahsetmiştik. Gün içinde birçok uygulama ve web sitesi ziyaret edebiliyoruz. Güvenlik konusunda en önemli özellik olan Passkeys, Apple cihazlar kullanarak, tüm uygulama ve servislere parola gerek olmadan giriş yapabilmemizi sağlıyor.
Passkeys, geliştiriciler tarafından çevrim içi kimlik doğrulama ve giriş yapmak için, parolalara gerek kalmaması üzerine tasarlanmış bir uygulamadır. Bence, teknoloji çağının en büyük sorunlarından biri, parola unutmak.
Birden fazla sosyal medya hesabı, banka hesapları, mail hesapları, çeşitli uygulamalara üyelikler, tüm bunlara giriş için parolaya ihtiyaç duyuluyor. Belirli periyotlarda şifre değişikliği gerektiği durumlarda veya güvenli gelmemesi sebebiyle, çoğunun şifresi birbirinden farklı tanımlanıyor.
Passkeys, şifrelerinizi size özel bir dijital anahtar ile birleştiriyor.
Apple, Google, Microsoft gibi birçok teknoloji devi, kimlik doğrulaması için şifreleri kaldırmak için FIDO ve WC3 (World Wide Web Consortium) ile iş birliğine gitti. Böylelikle şifrelerin unutulması, tehlikeli biri tarafından açığa çıkarılması gibi durumlar söz konusu olunca, risklerin azaltılması hedeflendi.
Söz konusu teknoloji için, çift faktörlü kimlik doğrulamasına sahip iki adet geçiş anahtarınız bulunuyor. Yani, çift faktörlü kimlik doğrulamasının (2FA), cihazda açık olması gerekiyor. Dijital anahtarlardan biri cihazda, bir diğeri ise bulutta saklanıyor.
Apple cihazları üzerinde önceden kayıtlı bir hesabınız yoksa, istenen bilgileri girdikten sonra, parola iCloud Anahtar Zinciri’ne kaydedilir. Böylelikle, bulut tabanlı parola, aynı Apple kimliğine sahip tüm cihazlar arasında paylaşılır. Windows ve Chrome tabanlı bir yerden giriş yapmak isterseniz, QR kod kullanarak iPhone aracılığıyla kendinizi tanımlamanızı istenir.
Geçiş anahtarları hala geliştirme aşamasında olduğu için, tamamen şifresiz bir hayatın bize ne zaman ulaşacağı belirsiz.