Donanım ve ElektronikTeknoloji

Avrupa Birliği, Cihaz Üreticilerine Yeni Zorunluluklar Getiriyor!

Avrupa Birliği’nin yürütme organı Avrupa Konseyi yeni bir yasa teklifi hazırlıyor. 2024 yılına kadar, tüm mobil cihazlarda USB Type-C girişinin zorunlu olmasını isteyen AB, mobil cihaz kullanıcılarını korumaya devam ediyor. Avrupa Birliği, şimdi de mobil cihazların kullanım ömrünü arttırmak amacı ile, üreticilere yeni zorunluluklar getirecek.

Avrupa Birliği, uzun ömürlü akıllı cihazlar istiyor.

Öncelikle USB Type-C girişinin zorunlu hale getirilecek olması, tüketicinin oldukça işine geliyor çünkü her cihaz için farklı kablolar (hızlı şarj da dahil) satın almak, oldukça cep yakan bir durum. Cihazlarında kendine özgü giriş yuvasına sahip Apple da, 2024 yılının sonuna kadar Type-C’ye zorunlu olarak geçiş yapacak. AB, akıllı cihaz üreticilerini zorlamaya yönelik isteklerde bulunmaya devam ediyor.

Öncelikle Avrupa Birliği, tüm üreticilerin akıllı telefon ve tabletlere en az 5 yıl yedek parça temini sağlamasını istiyor. Hatta tüketicilerin, evlerinde cihaz tamiri yapabilmesini istiyor. Tabii ki, evde tamirat çoğumuzun ilgisi ve hayali fakat cihazlar çok hassas üretiliyor. Bazen cihazlar çok hızlı bozulup, teknik servis desteği gerektiriyor.

Özellikle ülkemizdeki ekonomik kaygılar sebebiyle, daha sağlam cihazlar talep ediliyor.

Avrupa Birliği
Avrupa Birliği

Daha dayanıklı ürünler için çalışma başlatıldı.

Avrupa komisyonu cihazların daha dayanıklı olması için bir çalışma yürütüyor. Maddelerde, tüketicinin profesyonel yardıma gerek kalmadan cihazlarını düzeltebileceği yeni istekler ve pil ömrünün dayanıklılığı hakkında birçok istek bulunuyor.

Çalışma kapsamında;

  • Akıllı telefon ve tabletlerin pil sağlığı, 500 şarjdan sonra %83, 1000 kez şarj edilmesi sonrasında %80 korunmalı. Tabii ki bu yönde, tüketicilerin de orijinal şarj cihazları kullanması önemli.
  • Akıllı cihaz üreticilerinden, pil sağlığını olumsuz etki etmeyecek yazılım güncellemeleri gelmesi isteniyor. Bu isteğe, güvenlik yamaları ve katlanabilir cihazlar dahil değil.
  • Cihazdaki en az 15 parça değiştirilebilir olmalı.
  • 5 yıl boyunca, batarya, ekran, adaptör, SIM tepsisi gibi yedek parçalar, sürekli erişilebilir olmalı. Tüketici istediği her parçayı hemen sipariş edebilmeli.

Günümüzde, televizyon gibi ev elektronikleri, mobil cihazlara oranla daha dayanıklı. Aynı verimlilik mobil cihazlara da gelecek.

Tüketici için oldukça umut verici ve olumlu olan gelişmeler, üretici penceresinden bakıldığında oldukça olumsuz ve zorlayıcı gözüküyor. Çünkü, parçaların uzun süre temin edilmesi zorunluluğu, cihazların ömrünün uzatacak ve yenisini almak gecikecek. Böylelikle firmaların mali tablosu olumsuz yönde etkilenecek.

Yine de evde tamirat kolaylığı konusunda Samsung ve Apple gibi teknoloji devlerinin attığı adımlar bulunuyor. Bu duruma olumsuz bakam tüketiciler de var. Mesela çevre aktivistleri, her yerde parça değiştirebilecek olmanın, büyük oranda çevre kirliliğine yol açacağını savunuyor.

Teknolojik ürünler çevre kirliliği
Teknolojik ürünler çevre kirliliği

Avrupa Birliği, öneri hakkındaki görüşleri topladıktan sonra 2022 yılının sonuna kadar sunması bekleniyor. Böylelikle yönetmelik, 1 yıl içinde yürürlüğe girebilir.

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu