Yapay ZekaTeknolojiYeni Teknolojiler

Beyin Dalgalarını Okuyabilen Yapay Zekâ Geliştirildi!

Facebook’un çatı şirketi Meta, artık sadece sosyal medya platformu olarak anılmak istemediğinden bahsetmişti. Hatta, ileri teknoloji çalışmaları yürütmek ve bu alanda tanınmak için de ismini sonradan ”Metaverse” kavramından gelen ”Meta” olarak değiştirdi.

Meta şirketi, uzun süredir yapay zekâ (AI) araçlarını farklı alanlarda pratik olarak uygulanabilmesi üzerine çalışmalar yürütüyor. Şirket bu sefer tıp alanına oldukça fayda sağlayabilecek bir AI modeli üzerinde çalışıyor. Söz konusu AI, beyin aktivitesindeki invaziv olmayan kayıtlardan konuşmanın gidişatını çözebilir.

İnvaziv (invasive), müdahale edilmezse büyüyen zararlı doku oluşumlarını ifade eder.

Meta‘nın geliştirdiği yapay zekâ, beyin dalgalarını okuyabiliyor.

Yapay zekânın, 3 saniyelik kısa süreli beyin aktivitesinden, 793 kelimelik bir kelime dağarcığından %73’e varan bir oranla düşünce çözümleme doğruluğu bulunuyor.

Daha önce Meta’nın bilim insanları, 169 gönüllüden oluşan bir çalışma gerçekleştirmişti. İnsanlardan, beyin aktivitesini ölçmeye yarayan EGG (elektroensefalografi) ve MEG (manyetoensefalografi) kullanılarak veriler elde edildi. Her iki sistem de, makroskopik beyin aktivitesinin yaklaşık 1000 adet anlık görüntüsünü alabiliyor.

Beyin dalgaları
Beyin dalgaları

Çalışma, gönüllülere İngilizce ve Felemenkçe dilleriyle sesli kitaplar ve farklı cümleler dinletilerek, 150 saat boyuna kaydedilmiş beyin dalgalarından oluşuyor.  Elde edilen verilerle, tıp alanına oldukça fayda sağlayacağını düşündüğümüz bir teknoloji geliştirildi.

Derin öğrenme modeli, karşılaştırmalı öğrenme ile eğitilir. Bu yüzden tüm veriler, söz konusu yapay zekâya tanıtıldı. Daha sonra invaziv olmayan beyin kayıtları ile konuşma seslerinin hizalanması için kullanıldı.

Yapay zekâ modeli, dinlenen konuşmaların kodlarını çözebildi. Ardından sık kullanılan 793 kelimeyi, %73 gibi yüksek doğruluk oranıyla tahmin ederek yazıya döktü. Özellikle travmatik beyin hasarları geçirdikten sonra, iletişim zorluğu çeken kişiler için oldukça yararlı bir teknoloji.

Araştırma hala çok erken aşamalarda olsa da, ekibin amacı, yapay zekânın ses kliplerine ihtiyaç duymadan, doğrudan beyin aktivitesinden gelen konuşmayı çözecek şekilde genişletmek.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu