Microsoft Visual Studio: Entegre Geliştirme Ortamı
Yazılım ve bilişim işi ile uğraşmıyorsanız bile, Microsoft Visual Studio’nun ismini bir kez de olsa duymuşsunuzdur çünkü programın kullanım alanı ve kapasitesi epey bir geniş. Özellikle yazılım mühendisleri ve geliştiriciler için, çok kullanışlı bir program.
Bildiğiniz gibi, bazı geliştirici araçları önemli ve beraberinde büyük kolaylıklar sağlıyor. Sizlere, daha önce popüler bir Versiyon Kontrol Sistemi (VCS) olan, GitHub’dan bahsetmiştik.
Şimdi sizlere, yine geliştiriciler için büyük önem arz eden yeni bir sistem türünden daha bahsedeceğiz. Integrated Development Environment (IDE) dediğimiz sistem, bahsi geçen Visual Studio‘yu da kapsıyor ve mantığını anlayabilmek için, bu sistemi bilmek gerekiyor.
Entegre Geliştirme Ortamı IDE nedir?
Açılımı Integrated Development Environment olan ve “Tümleşik Geliştirme Ortamı” olarak adlandırılan programlar, web uygulaması geliştirmenin yanı sıra, oyun ve eklenti de geliştirmek gibi birçok konuda geliştiricilere yardımcı oluyor.
IDE, bir geliştirme projesi için gereken tüm araçları tek yerde birleştiren bir yazılım uygulamasıdır. Yani, bir program yazmak veya geliştirmek için, geliştiricilere lazım olan tüm araçları sağlar.
Geliştiriciler, bir projeyi oluşturmak için gereken (kod yazmak, yönetmek ve yürütmek) her şey için bir IDE kullanır. Birçok programlama işlemi, tek bir işlemde birleştirilir.
Bazı IDE’ler, belirli bir programlama diline odaklanıyor fakat çoğunun tüm diller için diller arası yetenekleri bulunuyor.
Yazılım oluşturma, geliştirme ve test etme süreci boyunca geliştiriciler çeşitli araçlar kullanıyor. IDE kullanmayan geliştiricilerin, tüm araçları seçmesi dağıtması ve ayrı ayrı kontrol etmesi gerekir. Dolayısıyla IDE’ler, pratiklik açısından oldukça kullanışlı.
IDE’lerin ne olduğunu anladıktan sonra, asıl konumuza gelecek olursak, en popüler IDE araçlarından birinden bahsedeceğiz.
Popüler IDE, Microsoft Visual Studio nedir?
Visual Studio, geliştiricilerin birçok programlama dilini kullanarak program, uygulama veya web sitesi oluşturup, geliştirebileceği bir entegre geliştirme ortamıdır. Visual Studio, projeleriniziz performansını gerçek zamanlı izleme olanağı tanıdığı için, geliştiriciler tarafından oldukça tercih edilir.
Windows’un geliştirdiği bu program, alanında çok popülerdir ve Windows için bilgisayar programları, web siteleri, uygulamaları, hizmetleri ve mobil uygulamalar geliştirmek için kullanılır.
Visual Studio’nun birçok programlama dili kullandığından bahsettik. Kod düzenleyici ve hata ayıklayıcının hemen hemen tüm programlama dillerini desteklemesine olanak tanıyor. Yine de, ortam içerisinde her programlama dili kullanılamıyor. Yalnızca, Visual Studio tarafından desteklenen diller üzerinden çalışabiliyorsunuz. Visual Studio;
- C
- C++
- C#
- Visual Basic .NET
- F#
- Fossil
- M
- Python
- HTML/XHTML/CSS
- JavaScript
gibi programlama dillerini destekliyor.
Microsoft Visual Studio’nun, hem ücretsiz hem de ücretli bir sürümü mevcut.
2 Yorum