Yapay ZekaSEO

MUM: Google’ın Son Yapay Zekâ Modeli

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık her bilgiye internetten saniyeler içinde ulaşabiliyoruz. Günümüzde, sorunlarımızın çözümlerini, iletişimi hatta sosyalleşmeyi bile teknoloji üzerinden sağlar olduk. Popüler arama motoru Google ise, çağımızın ansiklopedisi unvanını çoktan devralmış durumda.

Her saniye Google’da yaptığımız arama sonucu listeleme sayfalarında yer alan ve sayfanın özet olarak neyden bahsettiğini söyleyen her bir arama sonucuna ”Snippet” ismi veriliyor.

Google’ın geliştirdiği yapay zekâ modeli MUM, snippet açıklamaları diğer yüksek zekâlı kaynaklara karşı kontrol edebilecek duruma getirildi.

Google arama sonuçlarında, bir sayfayı tanımlayan snippet’ın bazen standart biçimde olduğu gibi bir sayfa bağlantısından sonra değil, önce geldiği girişler gösterilebiliyor ve bu sonuçlara “öne çıkan snippet’lar” deniyor.

Google, arama sonuçlarını baştan aşağı değiştirebilecek ve SEO uygulamalarının işini daha da zorlaştıracak Multitask Unified Model (MUM) algoritmasına oldukça önem veriyor. Şirket, arama motorunu iyileştirmek için gelecek güncellemeyi geçen yıl yaptığı I/O konferansında tanıtmıştı.

Güncellemenin, yapay zekâ alt tabanlı bir teknoloji olduğu için kendini sürekli geliştirmesi sebebi ile hali hazırdaki BERT algoritmasından daha gelişmiş olduğu savunuluyordu.

Google MUM'dan önce kullanılan BERT algoritması
Google MUM’dan önce kullanılan BERT algoritması

Peki, MUM algoritmasının temelleri oluşturan BERT algoritması nedir?

BERT algoritması, arama sonuç sayfasında büyük ve ciddi değişikliklerin yapılmasında ve MUM algoritmasının temellerinin oluşturulmasına neden oldu.

Google soruları daha iyi anlamak ve kullanıcılarına kısa süre içerisinde doğru cevapları sunabilmek için Bidirectional Encoder Representations from Transformers yani BERT olarak bilinen algoritmayı geliştirdi. Algoritma, anahtar kelimelerden birçok kompleksi sorguyu algılamak ve anahtar kelimeler içerisinde geçen varlıklar arasındaki ilişkileri güçlü bir şekilde anlamlandırmak üzere tasarlandı.

BERT algoritmasının, Google’da arama yapan kullanıcıların sorgusuna tam anlamıyla cevap verebilecek nitelikteki sayfaların, arama sonuçlarında ilk sıranın da üzerinde ayrı bir blok içerisinde listelendiği Featured Snippet‘ların gelişmesinde de oldukça büyük bir payı bulunuyor.

Google BERT
Google BERT

O zaman, BERT algoritmasından daha gelişmiş olduğu söylenen MUM algoritmasının özellikleri neler?

MUM, yalnızca metinlerde değil, çok modlu yapıda olacak ve medya dosyalarında da oldukça güçlü sonuçlar çıkarabilecek. Böylelikle, SEO çalışmalarını yaparken GIF, görüntü, video, ses kayıtlarına da odaklanacak.

Bu bağlamda, görsel üzerinden arama yaparak sizi sonuca ulaştıran Google Lens ile MUM algoritması beraber çalışıyor olacak.

Algoritma ile birlikte Google, daha kompleks cümleleri arama sorgularında anlamlandırabilecek. Bu anlamlandırmanın hızlanması ile beraber, sesli aramalar da ön plana çıkartılmış oldu.

Türkçe dilinde uzun kuyruk anahtar kelime anlamına gelen long tail anahtar kelimeler, 3-5 kelimeden oluşan ana anahtar kelimelere göre daha uzun ve sık kullanılmayan, daha spesifik aramalar için kullanılan bir türdür.

Bu algoritma ile birlikte, long tail anahtar kelimeler bu noktada çok daha değerli ve önemli hale gelmiş oldu. Yeni yapay zekâ destekli güncelleme, karmaşık yapılardaki soruları, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri ve soruları anlamak konusunda oldukça yetenekli gözüküyor.

Ayrıca MUM algoritması, dil engellerini aşabiliyor.

Dil etkeni, bazen arama yapmakta veya o dilde birden fazla kelime anlamı olması sebebi ile istediğiniz arama sonuçlarına ulaşmanızda zorluk çıkarabiliyor. Algoritma, arama yaptığınız dilde yazılmayan kaynaklardan gerekli bilgileri öğrenecek ve size doğru bilgiyi getirecek.

MUM algoritması, multi tasking özelliği sayesinde metin ve resimlerdeki varlık ilişkilerini anlamlandırmakta ve günümüzde en az 75 dili algılayabilecek şekilde eğitildi.

Algoritma, gitgide kendini geliştirmeye devam ediyor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu