Yapay Zekâlar Kalp Krizini Önceden Tahmin Edebilir!
Bilim insanları, kalp atardamarlarındaki plak erozyonu, koroner arterlerin tıkanması gibi ölümcül kalp rahatsızlıklarını önceden tespit edebilecek bir yapay zekâ geliştirdi.
Teknik, kalp krizi gibi tehlikeli durumların erken tespitte önlem alınması için değerli doktorlar ve hastalarımıza büyük yardımı dokunabilir.
Bilim insanları, kalp atardamarlarındaki plak erozyonunu tespit edebilecek ve önleyebilecek bir yapay zekâ (Al) tekniği geliştirdiler. Kalp damarındaki plağın parçalanması, büyük kalp rahatsızlıklarının başlangıcı sayılan kritik bir durum.
Bilim insanları, geçtiğimiz dönemde kalbin ne zaman duracağını tahmin edebilen bir yapay zekâ geliştirmişti.
Yeni teknik ile beraber yapay zekâ, Optik Koherens Tomografi (OCT) görüntülerini kullanarak, herhangi bir ek girdi olmadan, kalp krizi gibi hayati tehlike arz eden durumları önceden tespit edecek.
Çin’deki Elektronik Bilimi ve Teknolojisi Üniversitesi‘nden Zhao Wang, yeni geliştiren yapay zekâ tekniğiyle ilgili “Atardamarları kaplayan kolesterol plakları aşınmaya başlarsa, akut koroner sendrom olarak bilinen ve acil tedavi gerektiren kalbe giden kan akışında ani bir azalmaya yol açabilir. Yeni yöntemimiz plak erozyonunun klinik teşhisini iyileştirmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı olan hastalar için yeni tedaviler geliştirmek için kullanılabilir.” açıklamalarında bulundu.
Araştırmacılar, geliştirilen yapay zekâ tekniğinin, vakaların %80’inin doğru öngördüğünü fakat daha çok araştırılma yapılması gerektiğini de ayrıca ekliyor.
Teknoloji geliştikçe hayatımıza daha çok entegre olan yapay zekâlar, bizlere birçok alanda kullanım kolaylığı ve zamanda tasarruf sağlıyor. Tıp alanında atılan bu önemli adım, bilim dünyasında nice önemli gelişmenin kılavuzu olacak.