James Webb Uzay Teleskobundan Büyüleyici Fotoğraflar!
ESA ve CSA‘ın desteğiyle geliştirilen ve NASA öncülüğünde yürütülen proje James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021’de uzaya gönderilmişti. 10 milyar dolar maliyeti olan teleskop, günümüzde uzaya gönderilen en güçlü teleskop olarak tarihe geçti.
Hubble uzay teleskobu, ilk uzay teleskobu olmamasına rağmen, döneminin en güçlü ve en büyük teleskobuydu. 30 yıla aşkın süren çalışmalar ve 10 milyar dolar harcamadan sonra, kızılötesi astronomiye yönelik James Webb uzay teleskobu, Hubble uzay teleskobunun ardılı olacak şekilde uzaya gönderildi.
James Webb uzay teleskobu, birçok açıdan daha üstün astronomik araştırma programlarına sahip olmasına rağmen kızılötesi gözlem yapacağından dolayı, Hubble’ın spektrumun görünür ve ultraviyole ölçeğinde gözlem yapma yeteneğini tamamlayacak.
Gökbilimciler, Hubble sayesinde ilk kez güneş sistemi dışındaki bir gezegenin atmosferinde Helyum gazının varlığını keşfetti. Geçtiğimiz yılda, öte gezenin hala büyüdüğü ve yoğunlaştığı tespit edilmişti. Ayrıca Hubble, 2013 yılında bir dış gezegende su olduğunu da tespit etmişti.
James Webb ile beraber, bu zamana kadar gördüğümüz tüm görüntülerden daha net, bildiğimiz evrenden daha fazlasını öğrenmek amaçlanıyor.
Atmosferik türbülans, hava durumu, ışık kirliliği ve uzaklık gibi sebeplerden dolayı, istediğimiz verileri Dünya’dan gözlem yaparak almak zorlaşıyor. Dolayısıyla, uzaya gönderilen teleskoplar, patlayan yıldızlardan, gök cisimlere kadar her şeyi daha net olarak görebilmemizi sağlıyor.
Dünya’ya en yakın olan gök cismimiz Ay bile, dünyamıza ortalama 384 bin kilometre uzaklıkta bulunuyor. Net veriler elde edebilmemiz için minimum seviyede ışık olması gerekir bu yüzden, gözlemevleri bile yerleşim yerlerinden uzağa kuruluyor.
Hubble teleskobuna defalarca ziyaret ve tadilatlar gerçekleşmişti. James Webb teleskobu, Hubble’dan çok daha uzakta olduğundan, olası bir problemde Hubble’a olduğu gibi ziyaret ve tadilatlar gerçekleşmesi mümkün görünmüyordu. Bu sebeple, teleskop büyük heyecan ve endişeyle fırlatıldı. Teleskop şu anlık başarıyla çalışıyor ve bize verileri sunuyor olmasına rağmen, hala çok hassas ve kırılgan.
James Webb uzay teleskobunun Aralık ayında gönderilmesinden bu yana, heyecanlı bekleyişlerimizin ardından, NASA bizi büyüleyecek bazı görüntüleri paylaştı.
James Webb uzay teleskobu kızılötesi görüntüleme özelliğiyle Carina Nebulası yıldız oluşumunun ilk evrelerini fotoğrafladığı görüntüsü;
Carina Nebulası;
Güney Halka Bulutsusu ve kızılötesi görüntüsü;
Webb teleskobunda beş galaksinin görüntüsü, ayrıca Dünya’ya milyarlarca ışık yılı uzaklıkta olan galaksileri de içeren fotoğraf, evrenin bugüne kadar çekilmiş en derin, en detaylı fotoğrafı oldu. O fotoğraf;
Teleskop tarafından çekilen Stephan Beşlisi olarak adlandırılan galaksi grupların içindeki kara deliklerin hareket ettirdiği dışa akımlar;
Ayrıca teleskop sayesinde uzak gezegenlerde neler olduğunu da anlayabileceğiz;
Evrenin şimdiye kadar en derin kızılötesi görüntüleri paylaşıldı. Teleskobun, bilim insanlarına evreni çok daha ayrıntılı görünteleme fırsatını vererek astonomide devrim yaratması bekleniyor. NASA’nın ileriki zamanlarda yapacağı paylaşımları heyecanla bekliyoruz.