Yaşadığımız zor günlerin sebebi pandemi ile beraber e-ticaret hızla benimsenmiş ve yükselme dönemine girmişti. Ticaret Bakanlığı’ndan tüketiciyi koruma ve haksız rekabeti engellemek amacıyla sektöre yeni düzenlemeler geliyor. Meclise sunulan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik teklifi TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edildi.
E-ticarete gelecek yeni değişim ve düzenlemelerle birlikte kanuna yeni terim ve kavramlar eklenecek.
TBMM Başkanlığı, Ticaret Bakanlığı’na geniş yetkiler verecek. Gelecek değişikliklerle birlikte pazaryerlerindeki haksız rekabetin önlenmesi ve e-ticaretin dengeli şekilde büyümesi planlanıyor.
Bakanlığın gündemine aldığı yeni çalışması ile ekonomik dalgalanmaları, sektör gücü olan büyük ölçekli firmaların, rekabeti ortadan kaldıracak yeni uygulamalarına izin verilmeyecek.
Bununla birlikte, yüksek pazarlama gücüne sahip dijital platformların, satıcıların aleyhine hamleler yapmasına sınır koyulacak. Haksız rekabet uygulamalarına yüksek miktarlarda para cezaları kesilecek.
Düzenlemeler satış hacimlerine bakılarak yapılacak.
Net işlem hacmi 10 milyar lira üzerinde olan e-ticaret şirketlerine yükümlülükler getiriliyor. Net işlem hacmi limitine takılan şirketlerin bir yıl içindeki yurtiçi satışlarına yönelik iskonto ve indirimlerine sınırlama gelecek.
Net işlem hacmi 30 milyar lira ve işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan e-ticaret şirketleri, piyasadaki rakiplerinin aleyhine, dışlayıcı şekilde reklam ve indirim faaliyetlerinde bulunamayacak.
Net işlem hacmi 60 milyar lira ve işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan e-ticaret şirketleri ise, pazaryerlerinde cüzdan benzeri elektronik para kuruluşu olarak gerçekleştirdikleri faaliyetlere sınırlamalar getirilecek.
Yapılacak bir diğer değişiklik ise, Eticaret satıcıları satışını yaptığı üründen sorumlu tutulacak. Aracı firma, hukuka aykırı bir satış gerçekleştirildiğini fark ettiği takdirde, ürün satıştan kaldırılabilecek. Satıcı tersini savunduğu durumlarda aksini ispat etmekte yükümlü tutulacak.
E-ticaret platformları, satıcının koyduğu fiyat üzerinden satıcıdan habersiz indirim hali uygulamayacak.
Eticaret platformlarının e-ticaret lisansı alması gerekecek ve almayan platformlar faaliyetlerine devam edemeyecek.
Düzenleme 1 Ocak 2023 yükümlülüğe girecek, şirketler ve satıcıların 1 Ocak 2024’e kadar yükümlülüklere uyum sağlaması beklenecek. Elektronik ticaret lisansı ise, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yerine getirilecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan ve aynı tarihten itibaren 6 ay içinde bu düzenlemeye uygun hale getirilmeyen sözleşmelerin hükümleri geçersiz sayılacak.
2 Yorum